Ölets historia

 

 
Det finns många belägg för att öl är en dryck med mycket gammalt ursprung. Med säkerhet fanns det för minst 7000 år sedan, kanske är det ännu äldre.

Ölet var känt av forntida folk som sumerer och babylonier. Även i faraonernas Egypten bryggde man öl. Centrum för öltillverkningen låg då i områdena kring floderna Eufrat och Tigris (nuvarande Irak) och runt Nilen.

Sött och kolsyrefattigt.
Det skulle dröja flera tusen år innan kunskapen att brygga öl hade spridit sig till mellersta Europa, som så småningom blev nytt centrum för öltillverkningen. Det ursprungliga ölet förändrades inte mycket under åtskilliga tusen år och det hade smakmässigt inga större likheter med det öl vi dricker idag. Det var nämligen ett mörkt kolsyrefattigt och ganska sött öl, som man kryddade med olika slags örter och honung. Det tålde varken lagring eller transporter utan att surna.
Humlekriget.
Ett stort framsteg skedde under medeltiden då munkar började använda humle i ölet för att göra det mer hållbart. Snart fann man också att humle var den perfekta ölkryddan. Men det tog sin tid att övertyga alla om det. I England hade man under cirka hundra år närmast krigstillstånd mellan humleanhängare och de som ville förbjuda den "fördärvliga" kryddan.
Ölrevolutionen.
Först på 1400-talet började det hända något. Framställningsmetoderna förändrades och det så grundligt att man kan tala om en ölrevolution. Det skedde i nuvarande delstaten Bayern i södra Tyskland. Där började man smaksätta ölet med humle samtidigt som man kom på en ny jästeknik. Man hade nämligen upptäckt att jäsning vid en lägre temperatur, följd av en andra jäsning vid ännu lägre temperatur, gav ett annorlunda öl. Det innehöll mer kolsyra och var renare och friskare i smaken. Det var blankare och klarare än förut, men framför allt så var det hållbart och kunde sparas länge utan att surna.
Det första lagerölet.
Det andra jäsningssteget tog mycket lång tid och kallades för lagring. Därför har den här typen av öl kommit att kallas "Lager" och bryggmetoden har också lagt grunden till den moderna öltillverkningen. Den nya tekniken med så kallad underjäsning, spred sig allt mer, men fick sitt verkliga genombrott först på 800-talet, då det blev möjligt att använda konstgjord kylteknik.
Öl som offergåva.
I Sverige har ölet gamla traditioner, även om de inte på långt när är så gamla som i ursprungsländerna. Till en början användes ölet inte bara som dryck utan också som offergåva och juridisk symbol. Ord som gravöl och brudöl är uttryck för den gamla traditionsrika betydelse som ölet en gång hade hos oss. På den tiden bryggdes ölet hemma. Det var mörkt och sött och till vardags förmodligen inte starkare än svagdricka.
En populär "bajer".
Inte förrän vid mitten av 1800-talet blev det "nya" lagerölet mer allmänt i Sverige. En bidragande orsak till spridningen var kronprinsessan Josefina. Med sin bayerska härkomst hade hon svårt att fördra det söta, överjästa svenska ölet och lät i stället importera öl från sin hemtrakt Bayern. Benämningen "bajer" i svenskan, syftar för övrigt på just den bayerska öltypen som allt fler bryggerier här hemma började ta upp i sortimenten. Det är också förklaringen till att många svenska bryggerier för inte så länge sedan kallade sig Münchenbryggerier
 
Hem
 
 
Jag finns här om du vill något.